Online leren biedt interessante nieuwe mogelijkheden

Online vergaderen, online borrelen, online genieten van concerten en theatervoorstellingen, online leren… dit zijn slechts enkele aspecten van ons dagelijks leven die in de afgelopen tijd een nieuwe dimensie hebben gekregen. De ontstane nood door Corona dreef ook mij tot innovatieve oplossingen, zeker als het gaat om online leren.

Voordelen

Online leren is een volwaardig eigen aanpak die interessante mogelijkheden biedt ten opzichte van Live interventies.
Al snel merkte ik dan ook de voordelen van online procesbegeleiding. Zo zijn files en vertragingen geen issue meer en beginnen mijn interventies eigenlijk altijd op tijd. Verder zijn er geen (gehuurde) ruimte, versnaperingen of technische faciliteiten nodig. Ook bleken Online interventies voor mij al snel net zo persoonlijk als Live interventies.

Doordat mensen comfortabel in hun eigen vertrouwde omgeving zitten, zijn zij vaak relaxter en durven ze soms juist meer van zichzelf te laten zien. Sommigen discussiëren zelfs meer, anderen vinden het makkelijker om uitdagingen te delen die ze tegenkomen en sommigen durven meer grappen te maken. Het klinkt tegenstrijdig, maar afstand schept soms ook openheid.

Een blijvend voordeel van klassikale lessen vind ik dat cursisten samen kunnen werken en van elkaar kunnen leren. Maar dankzij de uitgebreide functionaliteiten van online leren kunnen deelnemers online ook prima samenwerken! In kleinere groepjes samenwerken kan bijvoorbeeld in de breakout rooms. Het eigen scherm delen met de groep is met een twee klikken gedaan, waardoor iedereen eenvoudig iets van hun eigen computer kan laten zien. Geen upload, download, transfer gedoe.

Zoom

De meeste mensen die het werken op de computer gewend zijn, hebben snel door hoe een programma als ZOOM werkt. Maar niet iedereen is even handig met het vinden van de juiste weg in het gebruik van digitale toepassingen. Hier houd ik alle rekening mee als facilitator en laat deelnemers van tevoren kennis maken met de online leeromgeving.
Vanwege de gebruiksvriendelijkheid van Zoom raad ik sterk aan om dit programma te gebruiken voor Live Online Leren.

Tot ziens in ZOOM!!

Copyright © 2021 B.Noomen| Webdesign by Bianca Noomen | Hosted by Service Center de Punder